top of page
Writer's pictureemilia lehmonen

Univaikeudet



unettomuus


Tämä kirjoitus on hyvinkin omakohtainen, koska olen aina ollut huono nukkuja. Jo pienenä minulle oli äärimmäisen tärkeää olla juuri tiettyyn aikaan kotona tekemässä unirutiineja ja sänkymuodostelman piti olla aivan tietynlainen. 🤦‍♀️


Muistan, että hermostuin suunnattomasti, jos uintitreenit venyivätkin ja kello tikitti jo yli uniajan. Minulla myös oli hyvin omanlainen tyynymuodostelma, jonka rakensin joka kerta ennen nukkumaanmenoa. Haaveilin arkussa nukkumisesta, koska pohdin siellä olevan tarpeeksi pimeää ja äänetöntä :D Itseasiassa tämä haave on ollut yllättävän monella eli en olekaan ollut täysin outolintu lapsi.


Lasten tulo oudolla tavalla auttoi unihaasteisiini, koska lopetin silloin niistä stressaamisen. Tosin tässä vaiheessa haluan korostaa, että minulla on ollut unihaasteita, mutta ei pitkäaikaista unettomuutta. Koen, että se on jo oma juttunsa. Mutta tosiaan lapsiarjessa joutui tottumaan siihen, että yhtä jaksoista unta ei vain ole saatavilla. Joskus voi olla hyviä päiviä, mutta suurimmaksi osaksi se on sellaista vaiheesta toiseen rämpimistä. Unistressiini auttoi valaistus, että arki edelleen rullaa ja ilman untakin jokseenkin pärjään.


Vaikka sanonkin, että olen jokseenkin tullut enemmän sinuiksi unihaasteideni kanssa, niin kyllähän ne hyvinkin vielä värittävät arkea. Ehkä tässä sinuiksi tulemisessa on tullut myötätunto itseä kohtaan, että huonosti nukuttujen öiden jälkeen on ymmärrettävää, että tekee mieli rasvaista ja sokerista ruokaa, on hieman aloitekyvyttömyyttä ja on ok levätä myös päivällä. Ennen en oikein antanut itselleni armoa, vaikka olisi ollut kuinka huono yö takana.

 

Mutta mitkä ne minun aikuisikäni unitoimet sitten ovat? Itselle nämä ovat olleet toimivia:


🧘‍♀️ Rutiinit. Rakastan valvoa myöhään ja katsoa leffoja, mutta tällä on sitten oma veronsa. Huomaan heti unen laadussa, jos olen kukkunut yöllä ja katsonut esim. jotain kauhuleffoja.


Pyrin rauhoittumaan lasten nukutuksen jälkeen.


En katso puhelinta (ei todellakaan aina toimi :D).


Luen sängyssä kirjaa ennen nukkumaan menoa. 


Käytän korvatulppia ja makuuhuone on kuin se arkku, hyvin pimeä.


Pyrin menemään aina samaan aikaan nukkumaan ja heräämään. Tosin lapsiarjessa tätä pitää soveltaa. Jos joku on herätellyt läpiyön niin pyrin nukkumaan aamulla.


En urheile enkä juo kahvia kello 18 jälkeen (joitainhan taas kahvi ja urheilu nukuttaa)

 

🧘‍♀️Unimeditaatio videot. Kuparikettu on lempi sisällöntuottajani YouTubessa. Eli kuuntelen unimeditaatioita. Usein nukahdan puolessa välissä.

 

🧘‍♀️Kehomeditaatio. Käyn läpi kehoa päästä varpaisiin mahdollisimman yksityistarkasti.

 

🧘‍♀️ Huolipäiväkirja. Jos on tietynlainen kausi menossa, niin kirjoitan viisi minuuttia vihkoon kaikkia huolia mitä vaan tulee mieleen. Tämä on sellainen pajatson tyhjennys.

 

🧘‍♀️ Joskus kyllä käytän melatoniinia ja nukahtamislääkkeitä. Mielestäni nämä ovat sellainen hyvä apu, kun on ollut pitkään huono unikausi. Nimittäin saattaa tulla tunne, että enkö nuku enää koskaan niin näiden avulla olen saanut kierteen katkaistua. Ihan normi terveyskeskuksesta saa nukahtamislääkkeitä eli rohkeasti vaan pyytämään, jos siltä tuntuu.

 

🧘‍♀️ Jos herään keskellä yötä: Pyrin rauhoittamaan itseni. Mietin, että joskus sitä nukkuu ja joskus ei. Nyt vaan lepäilen. Saatan tehdä kehon skannausta.

 

💤 Muita kuultuja vinkkejä:

-          Jotkut kuuntelevat äänikirjaa ja nukahtavat siihen. Mutta olen ymmärtänyt, että ei saa olla liian hyvä kirja :D

 

-          Jos pyörii sängyssä, niin menee käymään, vaikka keittiössä tai puuhaa jotain muuta eli että ei jäisi sinne sänkyyn pyörimään.

 

-          Peruslampaiden laskeminen eli laskee lampaita.

 

Mutta jos kärsit ihan unettomuudesta, niin ottaisin yhteyttä terveyskeskukseen tai työterveyteen. Uni on ihmiselle elintärkeää ja siihen tulisi suhtautua vakavasti. Unettomuuteen on myös mahdollista saada apua.


Terapiassa usein myös käsitellään unettomuutta. Useinhan se on oire jostain muusta kuten stressistä. On hyvä tarkkailla, että heräiletkö esimerkiksi aamuyöstä vai minkälaista unettomuutesi/nukkumattomuutesi on? Sekin usein kertoo sen juurisyistä. Voit myös pohtia, että oletko aina ollut huono nukkuja vai onko jotain tässä hetkessä, että unesi häiriintyy?

 

Laita vinkkejä meille muilla yö kukkujille!

 

Voimia öihin! 🌙

 

 

6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page