top of page

TOISEN NEGATIIVISTEN TUNTEIDEN KOHTAAMINEN 

Meitä on usein lapsesta saakka opetettu sivuuttamaan ikävät tai negatiiviset tunteet. Hyvin yleinen lausahdus on ”No ei tuo sattunut, eteenpäin vaan” tai jos joku on huutanut kurkku suorana ja pää punaisena, niin on suljettu huoneeseen ja toivottu, että kyllä se siellä kohta lopettaa.


Tämä on ollut meidän esimerkkimme siitä,että miten kohdataan negatiivisia tunteita ilmaiseva henkilö-> poistetaan tilasta tai sivuutetaan puheella eli ei siis kuunnella ja kohdata.


Tässä on hyvä muistaa, että joillakin on tapana tuoda oma paha olonsa esiin syytelemällä toista, jolloin voi olla hyvinkin haasteellista pysyä rakentavana osapuolena. Mutta jos huomaa, että puoliso on nyt selkeästi vain harmissaan jostain muusta asiasta, niin pysähdy ja kysy ” Onko sinulla jokin ikävä asia sattunut vai harmittaako vaan joku muu asia?"


Eli tärkeintä on ensin


PYSÄHTYÄ JA KUUNNELLA


Mutta tässä sinun pitää olla ensin itse rauhallinen eikä provosoitunut toisen sanoista, vaan oikeasti halukas kuuntelemaan.


KYSY AVOIMIA KYSYMYKSIÄ


Älä ala neuvomaan tai ratkaisemaan asiaa. Kuuntele ja kysy avoimia kysymyksiä. ”Mitä tarvitsisit minulta tällä hetkellä? (Täydellinen, koska toinen voi kertoa, että kaipaako vaan isoa halausta vai mitä on vailla).


ÄLÄ KYSY MIKSI


Ihminen harvoin tietää syytä harmitukselleen ja se turhauttaa.


PYRI OLEMAAN NS TODISTAJA TILANTEESSA


Pyri mahdollisimman hyvin kuuntelemaan toisen kertomusta ja kertomaan takaisin, mitä juuri kuulit. ”Eli harmittaa kun töissä kritisoitiin projektiasi, vaikka teit kaiken omasta mielestä oikein. Ei ole ihme, että ärsyttää”

 

Ehkä asian suurin pihvi on se, että usein haluamme tulla vain kohdatuksi ja kertoa tai tuntea tunteemme. Harva kaipaa ratkaisua tai toisen teorisointia tilanteeseen. Voi tietenkin kysyä toiselta, että kaipaisitko tässä jotakin neuvoa?

 

Tässä vielä erityismaininnat erilaisiin tunteisiin:


KYSY SUREVALTA, ETTÄ PUUTTUUKO HÄNELTÄ JOTAIN?


Usein sureva kokee johonkin asiaan vajetta ja on hyvä kysyä, että puuttuuko tästä tilanteesta/asiasta jotain?


JOS TOINEN ON VIHAINEN- ÄLÄ SANO, ETTÄ HILLITSE ITSESI


(Paitsi jos tavaroita heitellään ja käydään fyysiseksi). Mutta se on alentava kommentti.


JOS TOINEN ON STRESSISSÄ, ÄLÄ VÄHÄTTELE


Kaikenlainen puhe, että en ymmärrä, turhaan vaan stressaat ei myöskään auta sen kokijaa vaan saa toisen jopa tuntemaan itsensä tyhmäksi.

 

Tällaista tänään <3 Ihanaa loppuviikkoa!

 

19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page