top of page

Ahdistaako?

Writer: emilia lehmonenemilia lehmonen


Tuntuuko siltä, että on möykky rinnassa ja ahdistaa? Onko sinusta tuntunut jo pitkään tältä?

Tämä on hyvin yleinen, mutta elämää häiritsevä ilmiö.


Ahdistusta kokee meistä jokainen jossakin vaiheessa elämäämme, joten se on hyvin luonnollinen tunne. Se voi ilmetä huolena tulevasta, pelkona epävarmuudesta tai jopa fyysisinä oireina, kuten sydämentykytyksenä tai hikoiluna. Vaikka ahdistus on normaali osa elämää, se voi joskus kasvaa niin suureksi, että se alkaa haitata arkipäiväistä toimintaa. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää tietää, että ahdistukseen voi vaikuttaa ja sitä voi hallita.


Mikä se ahdistus sitten on?


Ahdistus on kehon luonnollinen reaktio stressiin. Se on varoitusmerkki, joka ilmoittaa meille mahdollisesta uhasta tai vaarasta. Pieni määrä ahdistusta voi olla hyödyllistä; se voi motivoida meitä valmistautumaan tulevaan kokeeseen tai esitykseen. Ongelmallista ahdistuksesta tulee, kun se on liiallista tai jatkuvaa, eikä sitä enää pysty hallitsemaan.


Ahdistukseen voi liittyä monenlaisia oireita, kuten:


- Jatkuva huoli tai pelko

- Levottomuus ja vaikeus rentoutua

- Keskittymisvaikeudet

- Unihäiriöt

- Sydämentykytys, hikoilu tai tärinä


Usein koemme ahdistusta rinta-alueella. Jopa käden asettaminen rintakehälle voi tuoda sinulle konkreettisen tuntemuksen, että tavallaan painat ahdistuksesi kohtaa.


Mikäs sitten avuksi?


Ahdistukseen vaikuttaminen ei tarkoita sen täydellistä poistamista elämästä, vaan sen hallitsemista ja vähentämistä. Eli ahdistusta ei voi koskaan täydellisesti poistaa ja ehkä et haluakaan? Se on kuitenkin yksi osa sinun ääntäsi, joka haluaa kertoa jotain tarinaa.


1. Tunnista empaattisesti ja itsemyötätunnolla ahdistuksen lähde


- Ensimmäinen askel ahdistuksen hallinnassa on tunnistaa, mikä sen aiheuttaa. Kirjoita ylös tilanteet, joissa tunnet olosi ahdistuneeksi, ja pohdi, mitä tunteita ja ajatuksia ne herättävät. Tämä auttaa sinua ymmärtämään paremmin, mitkä tilanteet tai ajatukset laukaisevat ahdistuksesi.


Mieti, että mitä sinulla on meneillään elämässäsi tällä hetkellä? Tai onko nyt hyvin seesteinen vaihe, mutta sitä ennen on ollut haasteita? Oletko jonkin uuden edessä? Se voi olla hyvinkin asia.


2. Hengitysharjoitukset ja rentoutuminen


- Syvään hengittäminen ja erilaiset rentoutumistekniikat voivat auttaa rauhoittamaan kehoa ja mieltä.


Yksi yksinkertainen tekniikka on 4-7-8-hengitysharjoitus: hengitä sisään nenän kautta neljän sekunnin ajan, pidätä hengitystä seitsemän sekuntia, ja hengitä hitaasti ulos suun kautta kahdeksan sekunnin ajan. Tämä voi auttaa rauhoittamaan hermostoa ja vähentämään ahdistusta.


Youtubessa on paljon ihania kehollisia ja hengitykseen liittyviä harjoituksia. Valitse suosikkisi ja pyri tekemään niitä säännöllisesti.


3. Ajatusten ja ahdistuksen uudelleenmuotoilu


- Ahdistukseen liittyy usein negatiivisia tai liioiteltuja ajatuksia. Opettele tunnistamaan nämä ajatukset ja korvaamaan ne realistisemmilla ja positiivisemmilla. Esimerkiksi, jos ajattelet ”Tämäkin päivä tulee olemaan aivan hirveä”, voit korvata sen ajatuksella ”Tämä päivä voi olla hieman parempi kuin eilinen. En voi vielä tietää mitä tapahtuu ja voin itse vaikuttaa omaan päivääni. Lepäisinkö vaikka hieman enemmän tai hemmottelisin itseäni?”


Pyri olemaan tuomitsematta itseäsi ja soimaamasta ahdistuksesta. Kuvittele se vaikka ystäväksi, joka istuu vieressäsi ja haluaa kertoa sinulle jotain.


4. Liikunta ja fyysinen aktiivisuus


- Säännöllinen liikunta voi olla erittäin tehokas tapa hallita ahdistusta. Liikunta vapauttaa kehossa endorfiineja, jotka parantavat mielialaa ja vähentävät stressiä. Kävely, jooga, uinti tai mikä tahansa muu liikuntamuoto, josta nautit, voi auttaa purkamaan ahdistusta.


Pohdi, minkälaista liikuntaa kaipaat, mitä mielesi kaipaa? Onko se punttitreeni, Hiit vai joku hidastempoisempi liike?


5. Terveelliset elämäntavat


- Riittävä uni, monipuolinen ruokavalio ja alkoholin sekä kofeiinin välttäminen voivat kaikki auttaa vähentämään ahdistusta. Keho ja mieli ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, joten fyysinen hyvinvointi vaikuttaa suoraan myös henkiseen hyvinvointiin.


Unta taas ei voi liikaa korostaa. Jos et nuku, niin se vaikuttaa erittäin paljon mieleesi!


6. Sosiaalinen tuki


- Ystävien ja perheen tuki on tärkeä osa ahdistuksen hallintaa. Keskustele jonkun kanssa, johon luotat, ja jaa huolesi. Joskus pelkkä puhuminen voi auttaa lievittämään ahdistusta.


Joskus myös auttaa ihmisten läheisyyteen hakeutuminen. Voisitko mennä vaikka kiireiseen kahvilaan tarkkailemaan muita? Hakeutuisit johonkin, missä on myös muita ihmisiä.


7. Ammattilaisen apu


- Jos ahdistus alkaa tuntua ylivoimaiselta, on tärkeää hakea apua ammattilaiselta. Terapiassa aletaan tutkia asioita pintaa syvemmältä ja tutkimuksellisesti terapia on erittäin hyvä hoitomuoto ahdistukseen.




Ahdistuksen kanssa eläminen ei ole helppoa, mutta se ei myöskään ole mahdotonta ja muista, se muuttaa muotoaan. Mikään tunne ei kestä täysin samanlaisena kokoajan vaan se on alati liikkeessä. Voit myös itse olla ratkaisun avain. Pienikin asia voi olla mullistavassa roolissa!


Mikä olisi yksi pieni asia, minkä voisit tänään tehdä? Vaikka tehdä 3 minuutin hengitysharjoituksen?


Voimia <3

 
 
 

Comments


bottom of page