top of page

Parisuhteen ratsut- Kohti parempaa parisuhdettaJokaisella on varmasti tullut vastaan tilanne omassa parisuhteessaan tai missä vain läheisessä ihmissuhteessa, että hermo menee ja kovaa :D Tuntuu, että keskustelu ei mene minnekkään ja homma luultavasti päätyy huutoon tai mykkäkouluun.


Normi meininki, mutta näihinkin asioihin voi vaikuttaa. Voit lähteä pohtimaan omaa tapaasi olla suhteessa tutustumalla parisuhteen turmiota kohti laukkaviin ratsumiehiin. Näitä hilpeitä rastajia on neljä. Tutkimusten mukaan on suurempi todennäköisyys päätyä eroon, jos noudattaa näiden neljän tavan kommunikointi tapaa. Seuraavaksi käydään ne läpi, niin tiedät, MITEN EI KUULU TEHDÄ.


ENSIMMÄINEN RATSU -> KRITIIKKO


Kriitikko on henkilö, joka lähtee riidoissa myllyttämään oikein toden teolla. Vaikka kyse on roskien viemisen unohduksesta, niin kriitikko lähtee perkamaan asiaa henkilökohtaisten ominaisuuksien puutteella ja yleistää tottakai kaiken


Esimerkki 1. Henkilö ei ole vienyt roskia.


Kritiikon kommentti: Miksi et koskaan muista tehdä mitään? Kerroin sinulle tuhansia kertoja, että vie ne roskat ja et tehnyt sitä. Sinä aina unohdat kaiken!


VAAN kriitikon tulisi tehdä pelkkä valitus:


Valitus: Et ole vienyt roskia. Olen harmissani, että et vienyt roskia, kuten lupasit tekeväsi. Voitko viedä ne nyt?


Esimerkki 2. Henkilö on kutsunut yllättäen ystäviä kylään.


Kriitikko: Miksi aina laitat ystäväsi ennen minua? Minä tulen aina viimeisenä! Koitatko vältellä minua?


VAAN pitäisi sanoa:


Valitus: Olisi hyvä, jos kysyisit minulta ensin, jos kutsut ihmisiä meille kylään. Olin ajatellut meille romanttista yhteiseloa, joten harmittaa, että ihmisiä on tulossa.TOINEN RATSU -> HALVEKSUNTA/ YLENKASTEMINEN


Toinen puoliso ajattelee, että hän on jotenkin viisaampi/järkevämpi/pystyvämpi yksinkertaisesti parempi kuin toinen. Toinen on vain yksinkertaisesti tollo.


Halveksija mahdollinen kommentointi: "Ai, että laittaisit kalenteriin roskien viemisen, luuletko, että sinä tosiaan muistaisit edes katsoa kalenteria?” "Valitettavasti olet vain ihminen, joka ei muista mitään."


Kaikki miten toinen yrittää ratkaista ongelmaa, niin toinen vähättelee Tätä voi myös tehdä silmiä pyörittelemällä, tuhahtelemalla tai muulla verbaalisella viestinnällä.

 

KOLMAS RATSU -> PUOLUSTELEMINEN


Tuo aina esille, että missä asioissa on kyllä oikeassa ja mitä kaikkea on jo tehnyt toisen eteen. Ei kuuntele itse sanomaa, vaan muistuttaa oman itsensä erinomaisuudesta erinäisissä asioissa.


Puolustajan mahdollinen kommentointi: "No nyt unohdin viedä roskat, mutta yleensä teen kaiken muun täällä talossa. Minä eilen esimerkiksi kolasin pihaa. Minä yleensä teen kaiken muun. Ja et sinäkään muistanut viimeksi käydä kaupassa. Kyllä sinäkin unohdat."


Parempi on vain myöntää ja mennä eteenpäin.

 

NELJÄS RATSU -> KIVIMUURI


Kun toinen alkaa sättimään ja huutamaan, toinen muuttuu kivimuuriksi. Ja mitä enemmän tämä ihminen on kivimuurina, sitä enemmän sättijä sättii.


Kivimuurin rakentava kommentti voisi olla: ”Puhun kanssasi, kun olet rauhoittunut”.On hyvin yleistä, että välillä nämä kaikki neljä kohtaa pyörivät parisuhteen tilanteissa ja ei se ole niin vakavaa. Olisi kuitenkin hyvä tarkastella, että olenkohan se minä, joka ehkä ratsastaa jollakin näistä hevosista?7 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentarze


bottom of page