top of page

Puhelimen käyttö ja some

 

Ajattelin kirjoittaa puhelimen käytöstä blogin, nimittäin se on ollut jokseenkin esillä vastaanotoillani. Eli puhelimen tuottama tai puhelimen käytöstä koituva huono-olo. Tunnistan tämän omassakin elämässä. En malta olla pitelemättä puhelinta ja on koko ajan tarkistettava esimerkiksi sähköposteja, somea tai WhatsAppia.


Tämän takia olen kokenut terapeuttina haasteelliseksi tai ehkä ristiriitaiseksi tehdä somea. Näkisin, että olisi vain parempi kaikkien mielenterveydelle, että siellä somessa ei niin paljon oltaisi. Ja puhuuhan tutkimuksetkin tämän puolesta. Usein kuuluu puhuttavan, että no mutta jos sisältö on mielenterveyden edistämistä, niin mitäpä pahaa siinä on. Niin no.. voihan joku katsoa hyvinvointivideon, jonka jälkeen skrollaa johonkin ”elämäni on ihanaa, elän parasta aikaani koko ajan ja osaan kehittää itseäni joka sekunti”- postaukseen tai kertomukseen. Nämä tuottavat ihan itse kirjoittajassakin tunnetta, että olen täysi luuseri.Itseasiassa haluan paljastaa itsestäni sen, että usein haaveilen Instagram elämästä. Ah kuinka helppoa se olisi. Tällaisessa elämässä minulla olisi aina silitetyt vaatteet ja totta kai hiukset, jotka näyttävät salongista tulleelta. Lapseni tottelisivat minua ja hekin olisivat puettuina värikoordinoidusti silitettyihin puhtaisiin vaatteisiin. Puolisoni aina ymmärtäisi minua jo puolilauseesta ja kiikuttaisi kahvit ja aamupalat makuuhuoneeseeni. Töissä osaisin säädellä jaksamistani ja muistaisin myös urheilla sopivasti. Söisin aina terveellisesti ja hoitaisin yörutiinini mallikkaasti (ei tietenkään puhelinta tai tv:tä liian myöhään). Kehittäisin myös alati itseäni, pystyisinhän aina vaikuttamaan kaikkeen ja määrittämään oman onneni. Minua ei haittaisi muiden mielipiteet, eikä tunteeni heiluisi. Olisin koko ajan rauhallinen ja seesteinen, vaikka mitä tapahtuisi.


Okei, kuulostaa kyllä aikamoiselta robotilta sekä yllättäen hyvinkin tylsältä. Jos koskaan ei olisi ikävää ja täysin pohjalla, niin mistä sitä sitten tietää, kun on seesteistä ja kivaa? Pohjimmiltani ihailen lasteni omatoimisuutta ja vahvaa temperamenttia. Hehän eivät tanssi kenekään pillin tahtiin :D Puolisoni on juuri oikea minulle, koska hän ei purematta niele juttujani. Ja ai kauhea, jos eläisi henkilön kanssa, joka koko ajan olisi samaa mieltä. Vihaan silittämistä, en tajua sen pointtia. Urheilen kyllä ihan ok ja kehitän itseäni sopivissa määrin. Olen tunteikas kaveri ja puolisoni sanookin, että olisipa kiva itsekin kokea noin suurta iloa. Kai tämä oman elämäni Instagram sekamelska on aika jees.


Pystyisitkö itse katsomaan, että miltä sinun elämäsi näyttää ja onko se kuitenkin juuri sellaista, joka näyttää sinulta?


Näiden pohdintojen jälkeen lähtisin vielä konkreettisesti rajoittamaan puhelinta. Otan itse myös haasteen vastaan.


Let’s Go!

 

OMA PUHELIMEN KÄYTTÖKARTOITUS


Tietoisuus omasta puhelimen käytöstä. Kysy itseltäsi, kuinka paljon aikaa päivässä käytät puhelimellasi ja mihin tarkoitukseen. Onko se todella tarpeellista vai kenties tapa täyttää hiljaiset hetket? Kuljetatko puhelinta kaikkialle? Tuleeko tarve aina katsoa puhelinta? Voitko katsoa esimerkiksi yhden elokuvan kokonaan katsomatta puhelinta? Mitä jos lähdet kävelylle ilman puhelinta? Miltä se tuntuu?

 

ASETA RAJAT JA TAVOITTEET

 

Kun olet tietoinen puhelimen käytöstäsi, aseta selkeät rajat ja tavoitteet. Määrittele esimerkiksi tietty aika päivästä, jolloin et katso ollenkaan puhelinta tai muuten rajoitat sen käyttöä. Aseta myös tavoitteita, kuten vähentää päivittäistä some-selailua tai vähentää ruutuaikaa ennen nukkumaanmenoa. Voisitko poistaa jonkun sovelluksen? Laittaisit asetuksista tiedotteet pois? Voit myös käyttää FamilyLink sovellusta, jossa voi tehdä vaikka mitä rajoituksia.


Tee suunnitelma yhdelle tulevalle viikolle. Eli mitä voin tällä viikolla tehdä? En vaikka katso puhelinta 19 jälkeen.

 

TURHAT SOVELLUKSET POIS

 

Tarvitsemmeko ihan kaikkia sovelluksia? Sovellus, joka kertoo, että koska juoda vettä?

 

MITÄ TAPAHTUU PUHELIN TAUOILLA?

 

Tarkkaile, mitä teet puhelin tauoilla. Ei tarvitse siis alkaa lukea kirjaa tai olla tuottava. Mitäpä jos vaan nukkuisit? Makoilisit? Tuijottaisit seinää?

 

Kertokaa viikon päästä mietteitä, täällä somessa :D

8 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page