Elämä voi olla erittäin haastavaa, kun tasapainoilaan vanhemmuuden ja parisuhteen välillä. Paineet tuntuvat usein ylivoimaisilta, ja moni miettii, miten pysyä järjissään kaiken tämän keskellä. Jos tunnet olevasi lasten kasvatuksen, parisuhteen hoitamisen vaatimusten ja ympäristön uuvuttama, et ole yksin. Tervetuloa kerhoon!
Stressin ymmärtäminen
Sen tunnistaminen, mikä laukaisee stressin, on ensimmäinen askel stressin hallintaan.
Vanhemmuudessa yleisiä stressitekijöitä ovat unettomat yöt, tarvitsevat pikkulapset ja työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen haasteet. American Psychological Associationin tekemän tutkimuksen mukaan 46 prosenttia vanhemmista raportoi merkittävää stressiä, joka liittyy heidän lastensa kasvatukseen. Parisuhde voi tuoda mukanaan omat haasteensa, kuten viestintäongelmat, ristiriitaiset vanhemmuustyylit ja arjen kiireiden aiheuttama yksinkertainen uupumus.
Pidä päiväkirjaa tai käytä apuna esimerkiksi älylaitteita monitoroimaan stressiäsi.
Moni varmaan tässä kohtaa ajattelee, no hei, se stressitekijä ovat ne lapset! Minkäs teet! Totta, lapsia ei voi oikein palauttaa mihinkään, mutta voi tarkastella omaa arkea ja sen mahdollisuuksia tässä hetkessä. Kaiken voi saada, mutta ei samaan aikaan.
Jos siis koet kovaa uupumusta tai uupumusta ollenkaan, niin onko jokin asia, mistä voisit luopua ja esimerkiksi palata asiaan myöhemmin elämässäsi?
Avaa viestintäyhteydet puolisollesi
Kun on kyse stressistä parisuhteessa, viestintä on elintärkeää. Avoimet keskustelut kumppanisi kanssa huolistasi voivat tasoittaa tietä paremmalle ymmärrykselle. On tärkeää keskittyä siihen , miten puhutte, ei vain siihen, mitä sanotte.
Etenkin pikkulapsi arjessa kommunikointi on kaiken a ja o. Arkea jaksaa huomattavasti paremmin kun on me, eikä minä, sinä ja lapset. Eli yhdessä jaettu kuorma ja tiimityö puolittavat tehtävät.
Pyrkikää etsimään yhteisiä hetkiä, jolloin voitte puhua toisillenne. Huom! Lapset on myös hyvä totuttaa siihen, että aikuiset puhuvat keskenään omia asioitaan.Kerro lapsen tasoisesti lapselle omia kuulumisia eli suunta ei tarvitse aina olla yksisuuntainen.
Muistitko itsesi?
Se on selvää, että pikkulapsi hulinoissa oma aika jää hetkellisesti radikaalisti taka-alalle, mutta ehdotan ottamaan edes nanosekunnin omia hetkiä arjessa. Voitko esimerkiksi laittaa piirretyt päälle, että voisit vaikka vaan istuskella ja katsoa ikkunasta. Jos sinulla on puoliso, niin jakakaa omia päiviä.
Kun molemmat vanhemmat asettavat hyvinvointinsa etusijalle, sillä on myönteinen heijastusvaikutus koko perheeseen.
Aseta realistiset odotukset
Vanhemmuudessa ja parisuhteessa on ylä- ja alamäkiä. Epärealistisiin odotuksiin takertuminen voi johtaa tarpeettomaan turhautumiseen. Hyväksy, että täydellisyyttä ei ole olemassa. Lapset käyttäytyvät huonosti, ja ristiriitoja kumppanisi kanssa syntyy väistämättä.
Itseasiassa niin raivostuttavaa kuin se onkin, niin ympäristössä turvalliseksi kokevat lapset juurikin raivoavat. Lapsi aistii, että täällä on turvallista antaa mennä. Eli on täysin normaalia, että kotioloissa lapsi on raivoava julmuri ja vaikka päiväkodissa tai vierailla pikku enkeli. Muista siis seuraavalla vierailulla, myöskin muut lapset ovat yhtä haastavia, he eivät vaan välttämättä näytä sitä sinulle!
Ja kyllä, jokaisessa parisuhteessa on aivan normaalia riidellä. Sitä se on, kun ihmiset jakavat arkeaan yhdessä. Tosin sen eteen voi työskennellä, että riidat eivät ole niin tuhoavia ja että niitä ei olisi niin paljon.
Käytä kaikki apua mitä vaan saat
Moni vanhempi ajattelee ”minä pystyn kaikkeen” -ajattelutavalla. Eikä pysty, ei kukaan pysty. Sitäpaitsi on rikkaus lapselle, että hän saa myös nähdä muita aikuisia.
Kysele esimerkiksi ystäviltä, että haluaisivatko he olla hetken lapsesi kanssa. Voit yllättyä, kuinka positiivinen vastaanotto voi olla. Koita myös hakeutua muuhun lapsiseuraan, koska usein siinäkin saa hengähdystaukoa, kun lapset leikkivät keskenään.
Aina on aikaa hengittää
Se on vaan tosiasia, että hengitys lievittää stressiä. Joten hengitä ja hengitä. Jos tuntuu, että puolison kanssa menee kuppi nurin, hengitä. Jos tuntuu, että lapsen kanssa repeää hermo, hengitä. Helpoin työkalu koskaan, koska se on aina mukana!
Voit myös hengittää lapsen kanssa. Usein lapselle sanoittaminen, esimerkiksi rauhoitu tai nyt nukkumaan, ei oikein tuota tulosta. Lapsi ei oikein käsitä sitä, koska hän ei osaa rauhoittaa itse itseään tai esimerkiksi saa vain unen päästä kiinni. Mutta jos itse rauhoitat itsesi ja alat syvä hengittää tilassa, niin saatat huomata, että Vola! Lapsikin rauhoittui!
Tärkeintä olisi muistaa armollisuus! Sinä olet riittävä niin vanhempana kuin puolisona, sinussa on jo kaikki. Elämässä on jo kaikki. Se mitä elämä usein kaipaa, on vain läsnäoloa tässä ja nyt. Ei huomisen pohdintaa tai eilisen murehdintaa.
Comentarios